Wat is zero-click content?
Zero-click content is een term die sterk in opkomst is. Maar wat is het, waarom is het belangrijk en hoe pas je jouw contentstrategie erop aan? En wat doet het met je websiteverkeer?
Wat is zero-click content?
De letterlijke vertaling van zero-click content is: nul-klik inhoud.
Zero-click content slaat op social media posts die zó waardevol van zichzelf zijn dat ze veel engagement (likes, comments, shares) oproepen. Zónder dat ze een URL delen naar een externe bron.
Alles wat iemand moet weten, staat al in de post zelf. Dit zie je bijvoorbeeld in uitgebreide LinkedIn-posts, informatieve X-threads of carrousels op Instagram die zelfstandig een verhaal vertellen of kennis overbrengen. Het tegenovergestelde is content waarbij de kern pas duidelijk wordt nádat iemand op een link heeft geklikt—bijvoorbeeld naar een blog, website of YouTube-video.
Door zero-click content neemt het verkeer naar je website via social media platformen dus af. Maar of dit erg is, is nog maar de vraag. Het kan ook een kans zijn.
Waarom is zero-click content belangrijk?
Social media platformen willen gebruikers zo lang mogelijk op hun eigen platform houden. Hoe langer iemand blijft scrollen, klikken of reageren, hoe meer advertentie-inkomsten en data voor het platform. Externe links leiden gebruikers weg, wat voor deze platformen betekent: minder tijd besteed = minder geld verdiend.
Daarom wordt je als publisher als het ware ‘gestraft’ voor het wegleiden van gebruikers.
Hoe platformen jou ‘afstraffen’ als je een externe link plaatst, is als volgt: wanneer je in een post een URL deelt naar een externe bron (zoals je website, een blogartikel of een YouTube-video), zien de algoritmes dat als een risico. Ze verwachten dat gebruikers doorklikken en vertrekken. Het gevolg – voor jou:
- Je post krijgt minder organisch bereik. Het wordt door het algoritme minder vaak getoond aan jouw volgers en hun netwerk.
- Je engagement (likes, comments, shares) neemt af, omdat minder mensen het überhaupt te zien krijgen.
- Dit zorgt voor een negatieve spiraal: minder interactie betekent dat het algoritme jouw content als minder waardevol ziet, waardoor je nóg minder bereik krijgt.
Hoe pas je jouw contentstrategie hierop aan?
“Even snel” de URL van een blogartikel delen op je socials zit er dus niet meer in. Dit wordt genadeloos afgestraft. Social media verplicht jou als het ware om méér tijd in jouw contentstrategie te steken.
Elk platform vraagt om unieke en waardevolle content voor zijn gebruikers.
ManyChat als uitkomst
ManyChat is een chat-automatiseringstool die je vooral gebruikt op platformen zoals Facebook Messenger, Instagram DM’s en WhatsApp. In plaats van dat je mensen via een link naar je website stuurt, start je – via vooraf ingestelde triggerwoorden – een automatische chat op het platform zelf.
Een voorbeeld:
- Je post bijvoorbeeld iets waardevols op Instagram of Facebook. Aan het einde zet je:
👉 “Wil je mijn gratis checklist ontvangen? Typ ‘checklist’ in de reacties en ik stuur ‘m naar je in de DM!” - Mensen reageren en blijven op het platform.
- ManyChat triggert een automatische DM die bijvoorbeeld de checklist stuurt of een gesprek start.
Hierdoor hoeft er geen klik plaats te vinden naar een externe website, maar is er wel interactie en conversie binnen het platform.
Dat past perfect binnen de zero-click strategie, omdat:
- Je verhoogt engagement (likes/reacties) → goed voor het algoritme.
- Mensen verlaten het platform niet → je post wordt niet ‘afgestraft’ door minder bereik.
- Je bouwt relaties en leads op in de DM, waar de kans op conversie vaak hoger is.
Samengevat:
Zero-click content + ManyChat = een gouden combinatie.
Je geeft eerst waardevolle content zónder klikbehoefte, en daarna gebruik je ManyChat om op een laagdrempelige manier leads te verzamelen of gesprekken te starten binnen het platform zelf. Alles blijft ‘native’, en dát houdt zowel de algoritmes + jouw publiek blij.
Minder websiteverkeer door zero-click content?
Zero-click content betekent dat je mensen op het social media platform houdt. Je geeft ze daar al de waardevolle informatie, zodat ze niet door hoeven te klikken naar jouw website.
Het voordeel? Je krijgt meer bereik en meer betrokkenheid, omdat het algoritme je content als waardevol beschouwt.
Maar een logisch gevolg hiervan is ook dat je minder direct verkeer naar je website krijgt vanuit die posts. Maar… minder verkeer betekent niet dat je minder resultaat behaalt met bijvoorbeeld gratis weggevers of sales pages op je website. Integendeel.
Doordat je via zero-click content eerder vertrouwen opbouwt, zien mensen jou als expert of autoriteit. Ze hoeven niet te klikken, maar áls ze het doen, hebben ze al:
- Interesse getoond
- Vertrouwen in jou gekregen
- Waarde ontvangen
Dit betekent dat de mensen die wél klikken naar jouw website of aanbodpagina veel warmer zijn dan ‘koud’ verkeer dat klikt uit nieuwsgierigheid. Ze zijn meer betrokken en actiever, en daardoor:
- Blijven ze langer op je website
- Lezen ze meer pagina’s
- Kopen ze sneller
- Of schrijven zich eerder in voor je aanbod of mailinglijst
ManyChat versterkt dat effect.
De mensen die vanuit de DM (via ManyChat) naar je website gaan, zijn supergekwalificeerd:
- Ze hebben bewust gekozen voor interactie
- Ze voelen zich persoonlijk geholpen
- Ze zijn al ‘warm’ als ze je site bezoeken
Dat zorgt voor een veel hogere conversie op je website. Je hebt dan misschien minder klikken, maar de klikken die er zijn, zijn van mensen die écht klaar zijn voor de volgende stap. En dus is je conversie vaak vele malen hoger.
Ook Google gaat hierin mee
Niet alleen social media platforms, maar ook Google richt zich steeds meer op zero-click content. Mensen willen steeds sneller informatie en het antwoord op hun vraag.
In Google verwijst zero-click content naar zoekresultaten waarbij gebruikers alle informatie krijgen zonder door te klikken naar een website. Google geeft direct antwoord op de zoekvraag, vaak bovenaan de pagina (boven de organische zoekresultaten). Dit gebeurt bijvoorbeeld via:
- Featured Snippets (direct antwoordboxen bovenaan)
- Knowledge Panels (rechts van de zoekresultaten met info over een merk, persoon of onderwerp)
- Direct Answers (bijvoorbeeld de tijd, een berekening, een weerbericht)
- People Also Ask-vragen (uitklapbare vragen en antwoorden)
- Maps-resultaten en Local Packs (bij lokale zoekopdrachten)
Het idee: Google wil gebruikers op de pagina houden en ze zo snel mogelijk het juiste antwoord geven, zonder dat ze verder hoeven te zoeken of klikken.