Wat kost een copywriter?

Wat kost een copywriter? Als je daar benieuwd naar bent, blijf dan even hangen.

Wat kost een copywriter?

Wat kost een copywriter
Een betere vraag is: “Wat levert een copywriter op?”

Zoals met alles, zijn de kosten van een copywriter afhankelijk van jouw vraag. Wat heb je nodig?

Heb je een advertentietekst nodig? Heb je social media hooks of VSL’s nodig? Of heb je copywriting nodig voor e-mailmarketing? Anders gezegd: wat is het doel waarvoor je de copywriter nodig hebt?

Copywriter is een commercieel beroep. Het is salesmanship on print.

Copywriters beschikken over de kennis en vaardigheden om via geschreven teksten te verbinden met jouw doelgroep, hen te overtuigen en om jouw merkbelofte, product(en) en/of dienst(en) te verkopen.

Een copywriter zorgt voor meer conversie. Oftewel: een copywriter mag je beoordelen op behaalde resultaten. Dat maakt het werk van een copywriter ook zo lekker ‘accountable‘.

Wil je een voorbeeld ter verduidelijking?

Dit is een verhaal van een Amerikaanse copywriter met een keukenzaak als klant.

De klant van deze copywriter verkoopt – nogal wiedes – keukens, maar dat liep niet zo lekker. Daarom is de copywriter aangetrokken.

De copywriter vroeg bij het aannemen van de opdracht alle informatie van de klant op. Daarnaast deed de copywriter ook eigen onderzoek. Diepgaand onderzoek.

Uiteindelijk zorgde de copywriter voor een toename van 300% in showroombezoeken.

Door diepgaand onderzoek te doen, kwam de copywriter erachter dat vrouwen de doorslaggevende factor zijn in het kopen van een nieuwe keuken.

De pijn van die vrouwen? Ondanks dat ze soms al 10 jaar in een huis woonden, voelde de keuken in dat huis nog steeds niet écht “van hun”. Het was nog steeds de keuken van een andere vrouw, omdat zij niet zélf de keuken hadden uitgezocht. De keuken was niet zoals deze vrouwen de keuken per se wilden hebben. En dat was uiteindelijk het diepere verlangen.

De copywriter raakte precies aan deze pijn en aan het diepere verlangen van deze vrouwen door de volgende headline voor de advertentietekst te schrijven:

“Are you tired of living in someone else’s kitchen?”

Deze ene zin zorgde ervoor dat de showroombezoeken van de keukenzaak met meer dan 300% omhoog gingen.

Tekstschrijvers betaal je per woord, per uur of per artikel – copywriters betaal je per project

Tekstschrijvers betaal je per woord, per uur of per artikel.  Copywriters betaal je per project.

Waarom? Om dit te snappen moet je éérst begrijpen wat een copywriter ís, en doet.

Als je tot de gortdroge kern van het beroep komt schrijft een copywriter inderdaad teksten. Net als een tekstschrijver. Maar copywriters zijn gespecialiseerde, commerciële, psychologisch-onderlegde tekstschrijvers. Ze hebben vaak ook jarenlang geïnvesteerd in kennis buíten het schrijven om.

Zo heb ik, zelf – yup als NLP copywriter, bijvoorbeeld geïnvesteerd in kennis op het gebied van NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) en hypnose en hypnosetechnieken. Daarnaast beschik ik over diepgaande kennis van persoonlijkheden en de menselijke psyche – ik ben gecertificeerd Birkman Professional. Én ik heb, na mijn opleiding aan de universiteit, nog twee communicatie-opleidingen voltooid (op medior en senior niveau). Tussen neus en lip door haalde ik ook nog 5(+) andere certificeringen op het gebied van doelgroepanalyses, heldere taal, organische marketing en storytelling.

Je betaalt mij, als copywriter dus, in plaats van voor mijn aan jou(w project) bestede tijd, voor mijn opgedane kennis – en ervaring. Beter.

En elke goede copywriter zal je hetzelfde vertellen. Inclusief de boodschap dat je hen mag afrekenen op de behaalde resultaten.

Is AI niet goedkoper (of zelf helemaal gratis)?

AI, Artificial Intelligence, is sinds 2022 wereldwijd beschikbaar. En hoe gaaf is dat! Ik ben een groot voorstander van AI tools zoals ChatGPT. Het zijn regelrechte werkversnellers. En handige hulpmiddelen!

AI is gaaf. AI is een shortcut.

Maar een shortcut is alleen van waarde als je weet waar je naartoe gaat.

Daarom heb je – als fundament – nog altijd een solide begrip nodig van de grondbeginselen van marketing. En je moet weten hoe de juiste prompts invoert om waardevolle output uit AI te krijgen. Bovendien moet je de output van AI beoordelen op sterke en minder sterke onderdelen. Je moet snappen wat overtuigend is en wat niet. Je moet snappen wat relevant / van waarde is voor je tekst en wat niet. En je moet weten of de output uit AI accuraat is voor joúw specifieke doelgroep.

Wil je zélf een goede copywriter worden? Dan heb je veel meer nodig dan AI. Veeeeeeeel meer.

Wat kost een copywriter? Mijn tarieven:

Ugh, nu wil je natuurlijk een indicatie van mijn tarieven. Ik kan je wel een indicatie geven, maar de uiteindelijke kosten blijven maatwerk.

Indicatie van tarieven

Alle genoemde prijzen zijn inclusief vooronderzoek en exclusief btw.

5 social media hooks + captions€ 450,-
Een headline voor een advertentietekstMaatwerk
Een complete salespagina (alleen tekst)€ 650,-
SEO proof, conversiegerichte blogsPer blog van max. 700 woorden € 200,-
E-mail campagne copywritingPer 5 e-mails € 700,-
1 VSL, Video Sales Letter (alleen tekst)€ 600,-
Funnel marketingmaatwerk
Contentstrategiemaatwerk

Deze tarieven zijn slechts ter indicatie. Ook dit bepaalt wat een copywriter kost:

Volume opdracht

Heb je een grote of lange opdracht voor de copywriter? Dan wil het tarief nog wel eens zakken. Vraag ernaar. Logisch, want zo is een copywriter voor langere tijd werk toebedeeld – en dat scheelt weer in het werven van nieuwe klanten. Bovendien krijg jij daar voortdurend hoogkwalitatief werk voor terug. Inclusief de bijbehorende resultaten (*ka-ching* voor je business)!

Ik werk zelf voor sommige opdrachtgevers met een copywriting content abonnement. Dat zijn vaste klanten waar ik elke maand voor mag werken. Dankbaar. 🙏

Spoedopdracht of niet?

*Opzij, opzij, opzij… ik moét er even bij!* Spoedopdrachten komen regelmatig voor in copywriting-land. “Deze advertentie moét er morgen uit”. En of er dan nog even een wervende headline geschreven kan worden…

Geen probleem. Laten we alles voor vallen en gaan we mee aan de slag. Maar aan die urgentie hangt wel een prijskaartje.

Liever hogere kosten voorkomen? Wees op tijd met het verstrekken van de opdracht.

Complexiteit van de opdracht

Logisch, maar vaak vergeten: hoe complexer, hoe meer tijd erin kruipt.

Hoe meer een copywriter moet onderzoeken en hoe moeilijker de puzzel te leggen is, hoe meer tijd dit vraagt. In de offerte wordt dan – op basis van de verstrekte informatie door de opdrachtgever – een richtprijs op maat meegegeven.

Wat kost een copywriter? Ontdek liever zélf wat het je oplevert

Wat kost een copywriter? Je kunt beter vragen wat het je oplevert. 🙂 Kom er zelf achter:

     

    Go toTop