Wat is het verschil tussen een copywriter en een tekstschrijver? Als je op zoek bent naar het antwoord op die vraag, is dít artikel voor jou.
Ik leg je het genuanceerde – maar oh zo belangrijke(!) – verschil tussen een copywriter en een tekstschrijver uit.
Als communicatieadviseur voor overheidsorganisaties; ghostwriter van een managementboek (deze); voormalig content marketeer en blogger, heb ik in mijn leven heel wat teksten geschreven.
Toch is copywriting hele andere koek.
Het verschil tussen een copywriter en een tekstschrijver
Leuk, die termen ’tekstschrijver’ en ‘copywriter’.
Ik zag laatst de openlijke vraagstelling: is dat niet gewoon een gevalletje ‘ondernemer’ en ‘entrepreneur’?
Als je het woord ’tekstschrijver’ van Nederlands naar Engels vertaalt komt er ‘copywriter’ te staan. En toegegeven, er zit ook veel overlap in.
Hoe dat precies in elkaar steekt zal ik je uitleggen…
Een copywriter is áltijd een tekstschrijver. Maar een tekstschrijver hoeft niet altijd een copywriter te zijn. Copywriting is een gespecialiseerde vorm van teksten schrijven. Net als bloggen. En journalistiek. Er zijn tal van schrijfspecialismen, waar copywriting er één van is.
De overeenkomst tussen een copywriter en een tekstschrijver is dat ze beide teksten schrijven.
Maar je moet copywriting meer zien als een gespecialiseerde vorm van teksten schrijven. Een commerciële vorm. Een vorm waarin het verbinden mét, en het overtuigen ván een doelgroep voorop staat. Met het ultieme doel om te verkopen via het geschreven woord.
Een copywriter is áltijd een tekstschrijver. Maar een tekstschrijver hoeft niet altijd een copywriter te zijn. Copywriting is een gespecialiseerde vorm van teksten schrijven. Net als bloggen. En journalistiek. Er zijn tal van schrijfspecialismen, waar copywriting er één van is.
Wat is een copywriter?
Een copywriter is een gespecialiseerde commerciële tekstschrijver die over de vaardigheid beschikt om gedrag te beïnvloeden en producten en diensten te verkopen via het geschreven woord.
In tegenstelling tot een tekstschrijver of Neerlandicus, breekt een copywriter schrijfregels waar nodig.
Een copywriter werkt meestal voor bedrijven of marketingbureaus. Óf als freelance copywriter.
Copywriters schrijven geen lange teksten, maar zijn gespecialiseerd in korte, wervende teksten.
Copywriters worden beoordeeld op hoeveel conversie hun teksten opleveren. Conversie betekent letterlijk ‘omzetten’. Van één status naar een andere status. Dit is een begrip dat met name in marketing wordt toegepast om resultaten te bepalen.
Samengevat zijn dit de belangrijkste feiten over een copywriter:
- Een copywriter heeft een commerciële functie;
- Een copywriter boost de conversie een bedrijf en helpt zo meer te verkopen;
- Een copywriter schrijft zo kort en bondig mogelijk;
- Een copywriter breekt schrijfregels waar nodig;
- Een copywriter mag je beoordelen op de mate van conversie die zijn/haar teksten opleveren.
Wanneer ben je een copywriter?
Zoals ik al schreef is een copywriter een gespecialiseerde vorm van teksten schrijven.
Om een copywriter te worden heb je vooral kennis nodig. Iemand die ‘leuke’ teksten kan schrijven is niet per se een copywriter.
Copywriters moeten via het geschreven woord allereerst met een doelgroep verbinden.
Dat vraagt om onderzoeksvaardigheden. Want: hoe kom je erachter waarop jouw doelgroep verbindt? Wat is het onderliggende probleem of de onderliggende behoefte van al die verschillende personen die tot jouw doelgroep behoren?
Dat eenmaal uitgevonden moet je de aandacht van jouw doelgroep zien te krijgen. Dat doe je door intrigerende headlines te schrijven. Headlines die de nieuwsgierigheid van jouw doelgroep wekken.
En vervolgens moet de ‘body copy‘ de schuld van de headline inlossen (de nieuwsgierigheid van de lezer / potentiële klant bevredigen) én het product of de dienst verkopen.
Copywriters zijn dus niet zomaar schrijvers. Het zijn óók kenners van de menselijke psyche.
Copywriters moeten weten hoe het menselijk brein werkt. En wat het effect van taal daarop is. Voor sterke verkoopteksten moet een copywriter over linguïstische én psychologische kennis beschikken.
Wordt het vak van copywriting bedreigd door AI?
AI-tools zoals ChatGPT veroveren anno 2023 & 2024 de wereld. Bedreigd AI daardoor het vak van copywriting?
Mijn antwoord is: nee.
Om effectief met AI te werken moet je éérst verstand hebben van het vak zelf. Je moet het verschil tussen actieve en passieve zinnen (een echte dooddoener voor de flow van je teksten) weten bijvoorbeeld. Je moet weten wat hooks zijn, en hoe je sterke headlines verzint. Dit is iets wat AI je niet leert, maar waar het je wél mee kan helpen.
Ik zie AI dus liever als hulpmiddel. Een hulpmiddel die het werk van een copywriter makkelijker maakt.
Tools als ChatGPT, Rytr en Quillbot helpen copywriters ook om sneller content op te leveren of om sneller teksten te herschrijven. Ze kunnen in luttele seconden het werk doen waar een copywriter soms minuten- of zelfs urenlang mee bezig is.
Neem bijvoorbeeld het herschrijven van passieve zinnen naar actieve zinnen (ChatGPT).
AI is een hulpmiddel en een fijne shortcut. Maar het kan nooit een volledige vervanging zijn van jouw copywriting-vaardigheden zijn.
Dus, samengevat: het verschil tussen een copywriter en een tekstschrijver
Een tekstschrijver is de overkoepelende term voor elk beroep dat zich met het schrijven van teksten bezig houdt. Denk aan journalisten, bloggers, copywriters, etc.
Een copywriter is een gespecialiseerde tekstschrijver. Copywriters werken vaak voor bedrijven en voor marketingbureaus. Óf ze werken als freelance copywriter. Copywriters hebben kennis van de werking van het menselijk brein en hoe de menselijke psyche werkt. Ze weten hoe ze via het geschreven woord met een bepaalde doelgroep kunnen verbinden en hoe ze potentiële klanten moeten overtuigen. Copywriters worden beoordeeld op de mate van conversie die ze voor een opdrachtgever opleveren.
AI is een prettig hulpmiddel voor copywriters.
Maar je kunt AI alleen effectief inzetten als je eerst zélf verstand van zaken hebt opgedaan over het vak van copywriting.